Φωτιά στον Νέο Κουβαρά, στην Κερατέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Φωτιά στον Νέο Κουβαρά, στην Κερατέα

Για ακόμη ένα καλοκαίρι, γίναμε μάρτυρες μιας νέας θλιβερής κατάστασης με τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έπληξε την περιοχή μας.

Το πολύπαθο Πάνειο Όρος φαντάζει πλέον θλιβερά αγνώριστο, αφού χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης μετετράπησαν σε Κρανίου τόπο, χάθηκε πολύτιμο μέρος του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, ενώ εξαϋλώθηκαν μέσα στις φλόγες αναρίθμητες ψυχές αθώων και αβοήθητων ζώων, η καταστροφική πυρκαγιά έφτασε σε κατοικημένες περιοχές, χάθηκαν επιπλέον και ανθρώπινες περιουσίες που ήταν μόχθοι μιας ολόκληρης ζωής.

Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί ακόμη μια θλιβερή προσθήκη στην περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η Αττική.

Ωστόσο, δεν μπορούμε πλέον να δικαιολογούμε και να ανεχόμαστε κάθε περιβαλλοντική καταστροφή με το αιτιολογικό της κλιματικής κρίσης.

Η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί τις πυρκαγιές, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση τους.

Η έκταση και ο βαθμός της καταστροφής που θα προκληθεί εξαρτάται από άλλους παράγοντες.

Η πιο εύκολη λύση είναι να μιλήσουμε για ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, για υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης και για υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών.

Δεν πρέπει ωστόσο να αναζητηθούν εκεί οι ευθύνες.

Διότι από αρμόδιες πηγές και συγκεκριμένα από τον ίδιο τον κύριο Πέτσα ως πρώην αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος μας έχει λάβει την διπλάσια χρηματοδότηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (180.000 ευρώ σε σχέση με τις 89.000 ευρώ που έλαβε πέρυσι).

Τα χρήματα αυτά έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τόσο για πρόσληψη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, όσο και για εξοπλισμό τους που είναι απαραίτητοι ως προς την πρόληψη.

Το πώς χρησιμοποιήθηκαν και πού πήγαν αυτά τα χρήματα, καθώς και το τι είδους προσωπικό προσελήφθη ή μη, μένει να τα δούμε στον απολογισμό που θα γίνει στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου.

Θα είμαστε εκεί για να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα και να ζητήσουμε απαντήσεις αφού οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.

Ακόμη, θα ήταν δέον και χρήσιμο να πραγματοποιηθεί ένα δημοτικό συμβούλιο στην πληγείσα πόλη της Κερατέας, όπου κυρίως οι πολίτες είδαν με τρόμο τη φωτιά να καίει πάνω από τα σπίτια τους, και να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης έκθεση και αποτίμηση της καταστροφής, καθώς και των ζημιών που έχει υποστεί το περιβάλλον και οι περιουσίες των συμπολιτών μας και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν προς αποκατάσταση.

Κύριο μέλημα μας είναι – και το διατρανώνουμε αυτό σε όλους τους τόνους – να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση των πληγεισών δασικών εκτάσεων με άμεσες αναδασώσεις. Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε καμία αλλαγή ως προς τον δασικό χαρακτηρισμό της πληγεισών εκτάσεων.

Και σε αυτό είμαστε απόλυτοι αφού δεν μας περισσεύουν δάση!

Ακόμη, πρέπει και ο Δήμος με τα μέσα που διαθέτει, ως μοχλός πίεσης, να συνδράμει τους συμπολίτες μας ώστε να εξασφαλιστεί άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων και αποκατάσταση των ζημιών και να διεκδικήσει όλα τα αναγκαία μέτρα για την θωράκιση του Δήμου μας από τις πλημμύρες που είναι δυστυχώς άμεση συνέπεια και κίνδυνος λόγω της απώλειας τόσης δασικής έκτασης.

Τέλος, οφείλουμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και τον απέραντο σεβασμό μας στους πυροσβέστες και εθελοντές που όπως κάθε φορά, έδωσαν και πάλι μάχη για να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες μας.

Κλιμάκιο της ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ θα κάνει επίσκεψη – αυτοψία στα σημεία που επλήγησαν από τη φωτιά.

Οι πυρόπληκτοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας τηλεφωνικά στο 693 6909195 η με email : info@jkdinamiallagis.gr

Για τη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ η υποψήφια Δήμαρχος Λαυρεωτικής Ιωάννα Κουλουβράκη